روز گذشته ۶ دی ۱۳۹۲ رضا خندان خبر از از حمله و شخم زدن خانهاش داده است.
آرش کیخسروی - وب لاگ وکلای ملت - اگرچه بیش از دو هفته از دیدار هیات پارلمانی اروپا با همکار گرامی مان نسرین ستوده و جعفر پناهی می گذرد ولی هنوز برخی از مقامات کشورمان به اظهارنظر در این خصوص مشغول هستند و بخشی از فضای رسانه ای داخل ایران را هم بگونه ای آراسته اند که یک طرفه بوده و بیشتر حالت ارعاب و تهدید دارد تا اطلاع رسانی و آگاهی بخشی. برای آگاهی وکلای عزیز ایران از آنچه که در این دیدار اتفاق افتاده به دیدن نسرین ستوده رفتم . ستوده این روزها بر این باور است که ایام زندگی در زندان برایش بهتر از روزهایی است که راه را بر امرار معاشش بسته اند . او که وظیفه دفاع از حق در برابر قدرت را برعهده داشته و دارد عملکرد خود را در چارچوب قانون و قابل دفاع می داند و با امید به آینده ، صبوری پیشه کرده و با تمام سختی هایی که احاطه اش کرده اند روزگار را می گذراند. گفت و گوی کوتاه ما را در ادامه ملاحظه فرمایید.
سرکار خانم ستوده دیدار با هیات پارلمانی اروپا چرا انجام شد و در مورد چه مطالبی با هم صحبت کردید؟
این دیدار به درخواست هیات پارلمانی اروپا صورت گرفت و آقای جعفر پناهی و من نیز درخواست هیات مذکور را پذیرفتیم و در روز جمعه ۲۲/۹/۹۲ دیدار انجام شد.
در این نشست ضمن اشاره به حصر خانگی خانم زهرا رهنورد و آقایان کروبی و میرحسین موسوی و فقدان حکم قضایی در این خصوص به این موضوع پرداخته شد که آنها تقریبا از کلیه حقوق زندانیان از قبیل مراوده زندانیان با یکدیگر و ملاقات هفتگی منظم محروم هستند و بویژه با توجه به کهولت سن با مخاطرات زیادی مواجه می باشند. علاوه بر این ، موضوع زندانیان سیاسی مطرح شد که اغلب آنها بدنبال یک روز انتخابات بازداشت و به زندان های طولانی مدت محکوم شدند . به این نکته نیز اشاره شد که اصولا و طبق قانون اساسی محاکمات سیاسی نباید در دادگاه انقلاب برگزار شود چرا که طبق اصل ۱۶۸ قانون اساسی اینگونه محاکمات باید در دادگاه های عمومی و با حضور هیات منصفه و بصورت علنی باشد که این هر سه شرط در دادگاه انقلاب مغفول می ماند.
ما به هیات پارلمانی گفتیم از اینکه دولت ایران یکی از بزرگترین بحران های بین المللی اش را از طریق مذاکره حل کرده است و به طرف توافقات بیشتر می رود خوشحالیم ولی همچنین خواهان آن هستیم دولت ایران مشکلات داخلی اش را نیز از طریق مذاکره با مخالفان داخلی حل کند . ما انتظار داریم زندانیان سیاسی هر چه زودتر آزاد شوند و در حل مشکلات داخلی مورد مشورت و مذاکره قرار گیرند، تا هم خواسته هایشان شنیده شود و هم در حل مشکلات داخلی از راهکارهایشان استفاده شود.
هیات پارلمانی در مورد وضعیت خود ما هم پرسید که این موضوع مورد اشاره قرار گرفت که آزاد بودن از زندان با محرومیت ها و محدویت های متعدد از قبیل ممنوعیت از اشتغال ، ممنوع الخروج بودن و … شرایطی بمراتب سخت تر از زندان ایجاد می کند . وقتی ما را از امرار معاش محروم کرده اند ، شرایط زندگی خودبخود برایمان دشوار می شود.
آیا جایزه ای هم گرفتید؟
هرچند که ما این حق را داشتیم که برای گرفتن جایزه به اروپا سفر کنیم اما بدلیل ممنوع الخروج بودن این سفر میسر نشد مع هذا در دیدار با هیات پارلمانی اروپا به هیچ وجه جایزه ای رد و بدل نشد . در عکسی که توسط هیات پارلمانی منتشر شد ، بسته هایی به هر کدام از ما داده شده که حاوی کتاب و جزوات معرفی بنیاد ساخاروف و برندگان جایزه است.
این نشست چند دقیقه طول کشید؟
نزدیک چهل و پنج دقیقه که تقریبا نیم ساعت آن به گفت و گو انجامید.
اعضای هیات چند نفر بودند؟
حدود هفت یا هشت نفر ، ریاست جلسه با خانم کرونبرگ بود و فقط اعضای هیات پارلمان که به ایران سفر کرده بودند حضور داشتند.
کادویی که شما به هیات دادید چه بود؟
تابلویی که دستی در زندان درست کردم و زیر آنهم نام اوین را نوشته بودم به رسم یادبود از طرف خودمان ( من و آقای پناهی) به آنها دادم.
آیا هیات این اجازه را داشت که با شما دیداری داشته باشد؟
در نظر داشته باشیم اساسا کنوانسیون های بین المللی و از جمله کنوانسیون های مربوط به حقوق بشر فاقد ضمانت اجرا هستند و فقط برای کشورهایی که به این کنوانسیون ها می پیوندند حق نظارت متقابل قائل می شوند. معهذا تا آنجا که من در جریان هستم هیات پارلمانی اروپا با ما به عنوان برندگان جایزه ساخاروف این دیدار را انجام داد.
در برخی از رسانه های خاص – از گذشته تا امروز – برای تخریب شخصیت شما سناریویی تدارک دیدند که البته نویسنده یا نویسندگان گمنام مطلب بر خلاف آنکه خود را اصولگرا می نامند با زیرپا نهادن اصول اخلاقی و با طرح این سوال که نسرین ستوده کیست ، به حیطه زندگی خصوصی شما هم وارد شدند ولی سوالی که مطرح کردند بنظرم سوال خوبیست و من هم می خواهم جواب شما را به این سوال بدانم که ” نسرین ستوده کیست ” ؟
نسرین ستوده یک وکیل دادگستری است که البته به قصد تحقق عدالت فعالیت می کند. دروس دانشگاهی را در دوره جمهوری اسلامی خوانده و در اوج گزینش ها در سال ۶۳ وارد دانشگاه دولتی شده است. در سال های متمادی در ادارات دولتی کار حقوقی انجام داده و سعی کرده از اصول اخلاقی و شرافت انسانی تخطی ننماید.
در پایان از خانم نسرین ستوده بخاطر وقتیکه در اختیارم قرار دادند سپاسگزاری کردم . امیدوارم حقوق شهروندی و کرامت انسانی در کشور ما محفوظ و محترم بماند.
تصاویر کتاب های اهدایی هیات پارلمانی اروپا به نسرین ستوده
گپ و گفتی کوتاه با نسرین ستوده درباره دیدارش با هیات پارلمانی اروپا - آرش کیخسروی