Wednesday, April 24, 2013

برای برادران بازداشتی خسرو و مسعود کُرد‌پور / احسان هوشمند

خبرگزاری هرانا – (احسان هوشمند (زاده ۱۳۴۷ در بیجار)، روزنامه نگار، فعال ملی مذهبی و پژوهشگر مطالعات قومی است. او دارای کار‌شناسی ارشد در رشته جامعه‌شناسی است. احسان هوشمند علاوه بر فعالیت‌های روزنامه نگاری، مقالات و کتابهایی در زمینه تحلیل و بررسی مسائل اجتماعی و به ویژه مسائل اقوام مانند مسائل کردستان، سیستان و بلوچستان و آذربایجان، هویت ملی، دگراندیشان، توسعه ایران و آسیب‌های اجتماعی در کارنامه خود به ثبت رسانده است.)


برای برادران بازداشتی خسرو و مسعود کُرد‌پور: آیا حقوق اساسی بازداشتی‌ها در چارچوب قانون مراعات می‌شود؟


بیش از یک ماه و نیم ازبازداشت خسرو کرد‌پور و سپس برادرش مسعود می‌گذرد. در سال‌های گذشته خسرو و مسعود با تلاشی قابل تقدیر خبرگزاری موکریان را افتتاح کرده و به صورت مستمر اخبار عمومی، سیاسی و اجتماعی حوزه‌های کردنشین را منتشر کردند. بازتاب اخبار در این خبرگزاری معمولا به شکلی حرفه‌ای و با کمترین دروازه بانی خبری یا دروازه بانی منعطف و نستاً بازی، رویدادهای مربوط به حوزه‌های کُردنشین منتشر می‌شد. تلاشی که نه با پول و امکانات و رانت‌های سیاسی و ریزه خواری بلکه با همت و عشقی درخور به ثبیت جایگاه موکریان در میان مجموعه‌ای از منابع خبری مربوط به کُرد‌ها منجر شده بود.


379821 10151623060245086 1034941896 n 300x249

خسرو و مسعود کُرد‌پور


در سال‌های اخیر و به دنبال افول فعالیت‌های کیفی رسانه‌ای در حوزه‌های کُردنشین (در کنار رشد کمّی این دسته از مطبوعات) خبرگزاری موکریان سعی داشت تا آن بخش از اخباری که کمتر در رسانه‌های مکتوب مناطق کردنشین مجوز انتشار می‌یابد را منتشر کند. در این مسیر اخبار مربوط به بازداشت‌ها، بازجویی‌ها، زندانیان، احضار‌ها و نیز برخی اخبار در باره مسائل اجتماعی چون خودکشی و قتل و غیره در دستور کار قرار داشت.


در برخی از خبر‌ها موکریان خود تولید کننده خبر بود و منبع موثقی برای بازتاب رویداد‌ها بود و به همین دلیل در میان اقشار مختلف به خصوص زندانیان و خانواده‌هایشان بعنوان منبع خبری مستقل و معتدل می‌توانست بازتاب دهنده رویداد‌ها باشد و لذا این گروه معمولا موکریان را بعنوان بازتاب دهنده اخبار خود مورد توجه قرار داده و مسائل و خبرهای خاص خود را به این منبع ارسال می‌کردند.


در بخشی دیگر از خبر‌ها با کمال امانتداری و با ذکر منبع خبری و تولید کننده خبریعنی دیگر منابع به بازتاب این اخبار می‌پرداخت. از این جنبه هم رویکرد خبرگزاری موکریان قابل توجه بود. در اخبار منتشر شده رعایت اصل اعتدال، احترام و دقّت کاملا برجسته بود و در این مسیر هم برادران کردپور کارنامه قابل دفاعی داشتند.


راقم این سطور سال‌ها پیش یعنی حدود ۱۸ سالی است که با خانواده محترم خسرو و مسعود و لااقل از ۱۶ سال پیش با خسرو آشنا شده و البته به صورت‌گاه و بیگاه از فعالیت‌ها و احوال آنان بی‌خبر نبوده‌ام. از نظر منش و بینش خسرو را هم فردی معتدل، با انصاف، پیگیر و جدّی، دارای آرمان‌هایی دموکراسی خواهانه یافته و در این مسیر نیز هر از گاهی با سختی‌هایی روبرو بود. در روزی که روانشاد داریوش فروهر به همراه همسر ارجمندش پروانه به شهادت رسیدند در برخی از رسانه‌های مغرض گفته شد خسرو کرد‌پور به همراه تنی چند از دوستانش با اتهامی در همین زمینه بازداشت شده‌اند. چرا که در روز پیش از شهادت فروهر‌ها خسرو که در آن روزگار جوانی کم سن و پرشور و انرژی بود، با حضور در منزل فروهر‌ها در پی آن بود تا در کنار فروهر‌ها باشد تا در اعتراض آنان به دستگیری عبداله اوجالان فروهر‌ها را همراهی کند…. پس از معلوم شدن اصل قضیه و اینکه چه دست‌های جنایتکار پیشه‌ای در قتل فرو‌ها متهم هستند خسرو از بند رهایی یافت و البته پس از آن هم تا ماه‌ها تحت نظر و بازجویی بود و در این دوره بود که راقم این سطور بار‌ها و بار‌ها با خسرو کردپور گفتگو و بحث داشت و البته برای کاستن از فشارهای او هم با یاری دیگر دوستان تلاش‌هایی صورت گرفت. در این دوره خسرو کمتر از بیست سال سن داشت.


در سال‌های بعد و این بار به دلیل نزدیکی به ملیون ایرانی خسرو دوباره بازداشت و دو سال و نیم حبس را تحمل کرد. و البته این فشار‌ها و حبس و احضار‌ها هیچگاه خسرو را به افراطی‌گری، تندی یا میل به خشونت و رفتارهای غیر مدنی نکشاند.


اینک خسرو و برادرش مسعود در آستانه پنجاهمین روز بازداشت به سر می‌برند. در این دوره نه خسرو و نه برادرش هیچ تماسی با خانواده نداشته‌اند. از ملاقات با همسر و دیگر اعضای خانواده محروم بوده و حتی تماس تلفنی کوتاهی از آنان دریغ شده است.


حس و فهم اینکه چرا با کُردپور‌ها اینچنین برخورد شده چندان قابل فهم نیست. آیا امکان تماس تلفنی و دادن این حق به بازداشتی‌هایی چون خسرو و مسعود برای تماسی تلفنی و یا ملاقات منظم با اعضای خانواده ممکن است به روند دادرسی و بازجویی آسیب یا خدشه‌ای وارد سازد؟ آیا عدم دسترسی به وکیل بعد از این مدّت می‌تواند توجیه شود؟ آیا قرار است در دوران بازجویی و بازداشت خسرو و مسعود به جز محرویت این دو تن، خانواده‌هایشان نیز بنا حق مجازات شوند؟ بروز نگرانی شدید در خانواده‌ها ناشی از بی‌خبری از وضعیت عزیزانشان کم مجازاتی نیست که به سادگی بتوان از آن گذشت.


خسرو و مسعود در این سال‌ها با رویکردی مدنی، قانونمند، شفاف و منصفانه در پی اطلاع رسانی حرفه‌ای بر آمده ودر این مسیر متعهدانه رسالت حرفه‌ای خویش را پاس داشتند. آزادی این دو عزیز، امکان تماس تلفنی با خانواده‌هایشان، امکان ملاقات با عزیزان و دسترسی به وکیل حقوقی است که امید است از این برادران بازداشتی مضایقه نشود. آیا حقوق اساسی بازداشتی‌ها در چارچوب قانون مراعات می‌شود؟


*احسان هوشمند


پنجشنبه، ۲۹م فروردین، ۱۳۹۲



برای برادران بازداشتی خسرو و مسعود کُرد‌پور / احسان هوشمند

No comments:

Post a Comment